RTCYPP News 17.7.19

İsveç Hükümeti’nin Basın Bildirisi
17 Temmuz 2019

İsveç Hükümeti, Kıbrıs Barış Sürecinin Dini Yolu Direktörü Salpy Eskidjian’ın ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan 17 Temmuz 2019 tarihinde Washington’da Din Özgürlüğünün Geliştirilmesi Toplantısı sırasında aldığı Uluslararası Din Özgürlüğü Ödülü’ne dair bir basın bildirisi yayımladı.

Basın bildirisi aşağıda İsveççe yer almaktadır. Ardından İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström’ün bir tebrik mesajı ve İsveç’in önde gelen gazetelerinden olan Svenska Dagbladet’te yayımlanan bir makalenin linki bulunmaktadır.

İsveç Hükümeti’nden Basın Bildirisi: 

"Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Svenskledd religiös dialog på Cypern prisas

Publicerad 17 juli 2019

Salpy Eskidjian Weiderud, direktör för den svenskledda religiösa dialogen i Cypern, tilldelas i dag det amerikanska utrikesdepartementets religionsfrihetspris The Secretary’s Inagural International Religous Freedom Award i Washington.

Under snart tio års tid har Salpy Eskidjian Weiderud arbetat med fredsbyggandeinitiativet den religiösa dialogen i Cyperns fredsprocess (The Religious Track of the Cyprus Peace Process). Initiativet för samman religiösa ledare på ön i syfte att stärka mänskliga rättigheter, fred och försoning. Genom ambassaden i Nicosia är Sverige delaktiga i projektet som till största delen finansieras av utrikesdepartementet.

– Salpy Eskidjian Weideruds outtröttliga arbete för fred och försoning är banbrytande och har väckt uppskattning inte bara i Cypern utan världen över. Hennes insatser för dialog, mänskliga rättigheter och jämställdhet i fredsprocessen är något som regeringen kommer att fortsätta stödja, säger utrikesminister Margot Wallström.

Dialogen har pågått sedan 2009 och lyfts fram av FN:s generalsekreterare och FN:s säkerhetsråd som ett förtroendeskapande initiativ i Cypern. Ett konkret exempel som uppmärksammats är de religiösa ledarnas gemensamma fördömande av våld mot kvinnor och flickor från 2017 som är det första i sitt slag i världen.  

 – Det är en ära att tilldelas denna utmärkelse som ett uppskattat erkännande av Cyperns religiösa ledares gemensamma arbete för fred och försoning med stöd av den svenska regeringen, säger Salpy Eskidjian Weiderud.

Priset, som delas ut för första gången i år, ska ges till personer som visar ett pågående och obevekligt engagemang för främjandet av religionsfrihet. Utdelningsceremonin äger rum i Washington idag.

För mer information om priset och utdelningsceremonin följ länken: International Religious Freedom Award Winners 

Ceremonin sänds live på www.state.gov klockan 18:00 lokal tid."

 

Dışişleri Bakanı Margot Wallström’ün Facebook paylaşımı:

USA:s utrikesdepartement delar för första gången ut ett religionsfrihetspris ”The Secretary’s Inagural International Religious Freedom Award”. Jag är mycket glad att dela nyheten att fredsmäklaren och direktören för den svenskledda religiösa dialogen i Cypern, Salpy Eskidjian Weiderud, tilldelas detta pris.

Den Religiösa dialogen (The Religious Track of the Cyprus Peace Process) är ett fredsbyggandeinitiativ som drivs med stöd av den svenska ambassaden i Nicosia och till största del finansieras av medel från UD. Den syftar till att föra samman öns religiösa ledare för mänskliga rättigheter, fred och försoning.

Salpy Eskidjian Weideruds arbete har rönt konkreta framgångar. Som fredsmäklare har hon varit avgörande för att bryta ny mark i fredsprocessen. Ett exempel är de religiösa ledarnas gemensamma fördömande av våld mot kvinnor och flickor, vilket är det första uttalandet av sitt slag i världen. Jag känner stolthet över att Sverige är en del av det viktiga arbete som Salpy Eskidjian Weiderud genomför. Sverige kommer fortsätta att stödja initiativets arbete för dialog, förtroendebyggande och fred.

Priset delas ut av USA:s utrikesdepartement vid en ceremoni i Washington under dagen.

https://www.svd.se/usa-prisar-svenskt-cypriotiskt-fredsprojekt?fbclid=IwAR1JPvJdQ9gYkZZAEEgthu8IBA_Y926cEhWsSZ516IE83byR3fseb6jjN8Q

 

 

 

Posted in Son Haberler, Uncategorised.